La gastronomia no deixa de sorprendre’ns. Primer van ser les arrels de les plantes, després les males herbes del jardí i ara una espècie que decora les nostres cases.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha revelat l’existència d’un aliment summament beneficiós que havia passat desapercebut per a l’ull humà. Parlem del cactus, una planta que des de fa alguns anys forma part de la decoració d’un gran nombre de llars i que mai ha participat en la cultura culinària del nostre país, almenys fins ara.

I és que aquesta planta ha estat una font de nutrició molt important per als pobles de Mesoamèrica durant milers d’anys. Allí es consumeix bullit amb una mica d’aigua i ceba, a la graella, en amanida i fins i tot empanat i farcit d’altres ingredients com a formatge, pernil i verdures.

 

Cactus que es poden menjar

Abans de repassar les seves propietats organolèptiques és important aclarir que no serveix qualsevol tipus de cactus. El més recurrent és el cactus nopal -conegut també com a figuera de pala, estudiantina o figuera de moro-, tot un símbol a Mèxic. Per a aprofitar el seu potencial, la planta es divideix en tres seccions comestibles: els cladiols o les fulles del cactus; els pètals de les flors, ideals per a les amanides; i la figa palera, que és la fruita. Per descomptat, abans de clavar-li la dent cal eliminar les espines amb un ganivet, encara que en la majoria d’establiments el cactus ja s’embeni totalment net. El seu sabor és molt similar al dels fesols tendres i posseeix uns certs matisos que recorden al suc de la llimona. Pel que fa a la seva textura, és lleugerament cruixent.

Altres espècies que també formen part d’aquest grup són la Caralluma fimbriata, un cactus originari del desert de l’Índia que s’empra en la medicina aiurvèdica; la Hoodia gordoni, de gran popularitat per la seva capacitat per a disminuir la fam; o el echinocactus o biznaga d’aigua. També existeixen unes certes varietats el fruit de les quals és l’única part comestible com la fruita de drac o pitahaya, els garambullos o el saguaro. No obstant això, totes comparteixen una sèrie de beneficis per a la salut que ens obliguen a plantejar-nos la seva inclusió en la nostra dieta, especialment el nopal. Quines propietats nutricionals fan d’aquest cactus un aliment revolucionari?

 

Beneficis dels cactus comestibles

El nopal és ric en vitamines A, B, E i C, té un alt contingut en aigua i fibra, i posseeix minerals tan significatius com el calci, el potassi i magnesi. Sense oblidar els antioxidants, els flavonoides i les escasses calories que formen part de la seva composició. Aquesta combinació de nutrients deixa a la nostra disposició un compendi de qualitats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

× Com et puc ajudar?